Tandarts-implantoloog Erik Pieter Spiering volgde de kadavercursus van BioHorizons Camlog, THE COURSE, in Wenen. Al twee keer. Waarom ging hij naar Wenen en wat heeft hij geleerd? Hij vertelt het zelf.

Een uitstapje naar Wenen, de stad van muziek, historie en Sachertorte, is altijd leuk. “Dat zijn zeker aantrekkelijke factoren”, bekent Erik Pieter Spiering. “Het centrum van Wenen is een ware museumattractie, net als het klassieke en historische hotel Regina waar we logeren. Je bent even uit je gewone werksfeer en je ontmoet internationale én Nederlandse tandartsen, waar je ervaringen mee kunt uitwisselen. Hierdoor krijg je een frisse kijk op je eigen praktijk.” Maar dat zijn niet zijn voornaamste redenen.

Waardevolle kennis

Het gaat Spiering vooral om de waardevolle kennis en ervaring die hij tijdens de 4-daagse cursus in de theorie- en praktijkgedeelten opdoet. “Ik ben al twee keer geweest. En elke keer leer ik weer meer.” Hij benadrukt dat de cursus voor ervaren tot zeer ervaren implantologen is. “Deze tweede keer begreep ik een aantal handelingen nog beter. Ik gebruik ze nu ook in mijn praktijk.”

Verse kadavers

Een andere reden waarom hij naar Oostenrijk gaat, is van praktische aard. “In Wenen oefenen de cursisten op verse kadavers.” Een groot verschil met de cursussen in Nederland, vindt de implantoloog. “Daar oefenen ze op gebalsemde hoofden. Die zijn geel van kleur en hebben een stugge textuur. In de cursus van BioHorizons Camlog in Wenen gaan we met humane kadavers aan de slag die vers zijn ingevroren en net voor gebruik ontdooid worden. De huid heeft een natuurlijke, menselijke kleur en een zachtere en kwetsbare structuur. Dat voelt aan alsof je bezig bent met een levend persoon.”

De docenten

Tijdens de cursus leren de deelnemers van twee absolute grootheden en experts binnen de orale implantologie: de Duitse Dr. Marcus Beschnidt en Oostenrijkse Dr. Dr. Rudolf Seemann. Beiden spreken goed Engels. Beschnidt is een flamboyante chirurg met een eigen luxe praktijk in Baden-Baden, inclusief bodyguardwachtruimte en een wellness hotel voor zijn rijke, wereldwijde clientèle. Spiering: “Hij is welbespraakt en kleedt zich opvallend, bijvoorbeeld in een lederhosen.” Dr Seemann is een lokale kaak- en aangezichtschirurg met onder andere orthognatische- en tumorchirurgie als specialisaties. “Kennis daarover deelt hij graag. Beide docenten zijn zeer ervaren in zowel de technische materie als in het lesgeven. Een genot om van te leren”, vindt de Nederlandse tandarts-implantoloog.

Theorie

De cursus begint de eerste dag met verdiepende theorie. Bijvoorbeeld over technieken hoe je een incisie moet plaatsen om later genoeg tandvlees over te houden als je bot toevoegt. Microchirurgie, die leidt tot betere resultaten, aldus Spiering. De vierde dag sloten ze af met theorie over protocollen bij bepaalde patiënten, wanneer hechtingen verwijderen, wanneer wel en wanneer geen antibiotica en het stokpaardje van docent Marcus Beschnidt, drainage. “Een tot de verbeelding sprekend onderwerp, maar niet veel zullen het in de praktijk toepassen.”

Belevenis

De twee praktijkdagen in het historische Anatomisch Trainingscentrum, vlakbij het hotel, zijn zodanig opgebouwd dat in de ochtend weke delen en in de middag bot-gerelateerde handelingen aan bod komen. Op de eerste dag waren het betande situaties of solitaire vervangingen en de tweede dag waren het edentate situaties. “Die praktijklessen zijn een belevenis op zich”, zegt Spiering enthousiast. “In de moderne trainingsruimte zijn alle benodigde materialen en instrumenten aanwezig. De docenten hebben een microscoop met camera. Via de vele televisieschermen kunnen de cursisten tot in de details hun verrichtingen volgen, ook bij hun snijtafels.” Tijdens het oefenen lopen de docenten langs, beantwoorden vragen en corrigeren fouten. “En”, vult Spiering aan, “ze geven adviezen en nuttige tips: probeer ook linkshandig te leren snijden en gebruik een loopbril van minimaal 3,5 tot 8x vergroting voor microchirurgie, eventueel met een camera. Dat laatste overweeg ik, want dat zorgt voor directe verslaglegging.”

In de praktijk

Spiering vond het fijn om bepaalde technieken opnieuw te oefenen. “Een deel is herhaling, zoals de multi layer flaps, waardoor je spanningsvrij de wond kunt sluiten, ook als er meer botmateriaal is gebruikt. De vorige keer heb ik daar niets mee gedaan, maar nu begrijp ik het helemaal en gebruik ik dat inmiddels in mijn praktijk. Wat ik ook interessant vond, was de palatinale benadering van de sinus voor een sinuslift. Bij mijn proefhoofd lag de sinus wel heel erg hoog en moest ik diep prepareren. Daarvoor had ik dan toch in het echt liefst eerst een röntgenfoto gehad.” Hij zal dit niet meteen in zijn praktijk uitvoeren. ”Maar wie weet als er iemand komt bij wie deze behandeling van toegevoegde waarde is. Ik ken de techniek nu.”

Goed verzorgd

Erik Pieter Spiering wil er over enkele jaren weer heen gaan. “De cursus is uitermate goed verzorgd. De twee diners, lunches en het ontbijt, maar ook de materialen tijdens de praktijklessen zijn allemaal van hoge kwaliteit. Het enige dat je zelf mee moet nemen, is een loopbril.” De volgende keer heeft Spiering nog

meer ervaring en kan hij nog beter de diepere materie oppikken. “Maar het is ook gewoon nuttig en waardevol om kennis op te frissen, op de hoogte blijven van vaktechnische ontwikkelingen en met internationale collega’s van gedachten te wisselen.”

VOL = VOL

In mei en in november 2023 wordt de cursus THE COURSE weer georganiseerd. Kijk voor meer info: https://www.biohorizonscamlog.com/en/education/detail/the-course-1

Het aantal deelnemers is zeer beperkt dus… snel opgeven nu het nog kan! Interesse in deelname? Stuur een e-mail naar marketing@camlog.nl en reserveer uw plek.